Želimo li otkriti dušu grada, treba poći tragom vremena – tragom njegovih starih zdanja i spomenika… Krenimo, stoga, u šetnju ulicama i trgovima Nove Gradiške i osluškujmo  kako u njoj pulsira život…

Grad Nova Gradiška, mlada dama Slavonije nastala je i razvila se u Terezijansko doba koje je na njenim trgovima i ulicama ostavilo otiske kasnog baroka, dok mu je suvremeno doba dalo potreban izgled modernosti. Grad je to u kojemu ćete, istražujući njegov urbani dio i šetajući starom gradskom jezgrom, doživjeti i romantiku kasnog baroka.

Središnje mjesto u gradskoj jezgri staroj 300-tinjak godina zauzima

CRKVA SV. TEREZIJE AVILSKE – spomenik vjere, kulture i trajanja grada, novogradiški arhitektonski dragulj, prepoznatljiv simbol u vizuri grada, okamenjena glazba, kako crkvicu nazivaju umjetnici.

Gradnja jednobrodne, kasnobarokne crkve Svete Terezije s jedinstvenim baroknim tornjem u obliku piramide izvučenih bridova, izvedenim u cementnoj oplati počela je 1754.godine, a potpuno završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa. Crkva po svojim graditeljskim karakteristikama pripada značajnim spomenicima sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji, a povijesno je najstarija i najvrjednija barokna građevina u gradu, smještena usred naselja na glavnom gradskom trgu.

Šetnju gradom nastavite otkrivajući niz starih krajiških zdanja…

GLAVNA STRAŽA – stari sud i zatvor, kasnobarokna građevina s otvorenim polukružnim arkadama i trijemom u prizemlju, poznate novogradiške „bolte“.
Nastavak šetnje otkrit će vam

ZGRADE GRADSKOG MUZEJA I OPĆINSKOG SUDA – izgrađene u drugoj polovici 18. st.

ŽUPNA CRKVA BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – podignuta je u prijelaznom kasno-barokno-klasicističkom slogu ( 1811.-28.). U unutrašnjosti crkve najvrjedniji je zidni oslik uprizorenja Kristovog rođenja i Sv. Trojstva na zidovima svetišta, s likovima četiri evanđelista, smještenima u medaljonima iznad prozora, Svetom Cecilijom, Kraljem Davidom i anđelima na zidu pjevališta, djelo poznatog hrvatskog slikara Celestina Medovića.

Šećući starom gradskom jezgrom naići ćete na novogradišku gimnaziju , staru, uglednu damu koja i nakon više od stoljeća, jednako blista svojim graditeljskim sjajem.

NOVOGRADIŠKA GIMNAZIJA – zgrada je podignuta prema nacrtima poznatih arhitekata Ludwiga i Hulsnera iz Leipziga (1894.-96.) i svojom ljepotom dominira vizurom grada. Brojni njeni učenici u proteklih su stotinjak godina školujući se u gimnaziji postigli iznimne rezultate i ugled u javnom i društvenom životu Hrvatske, ali i izvan njenih granica – Miro Gavran, Ivo Štivičić, Tito Bilopavlović, Kazimir Klarić, Ivan Slišurić, Željko Kneževeć, Ferdinand Kulmer, Tomislav Petranović, Marijan Bušić i dr.

Na središnjem djelu Nove Gradiške, smješteno je srce grada – središnji gradski trg i park.

GRADSKI PARK – oblikovan je po uzoru na francuske perivoje s pravilnom mrežom staza. Početkom 20. st. uređen je u pejsažnom stilu engleskog parka, koji je zadržao do danas. U sjevernom djelu parkom dominira vodoskok Tri gracije, autora Vinka Fabrisa, iz 1978. godine.

ULICA SLAVONSKIH GRANIČARA-NOVOGRADIŠKA ŠETNICA

TISKARA I KNJIŽARA BAUER – secesijska građevina poznatog arhitekta R. Lubynskog izgrađena 1909. Prvu tiskaru u gradu osnovao je Mavro Bauer još 1882.godine. 1910. Bauer otvara Knjižaru u velikoj obiteljskoj secesijskoj zgradi u središtu grada. Poslove su nastavili Bauerovi sinovi, a tiskara je uspješno radila sve do 1941. Danas je u ovom prostoru smještena Turistička zajednica grada.

PAUN – secesijska uglovnica u Gajevoj ulici, sagrađena 1880. Zgradu je 1913. godine kupio bogati trgovac Veco Paunović i na ukrašeno limeno postolje krova stavio prekrasnog limenog pauna u prirodnoj veličini. Novogradiščani zgradu vrlo brzo prozvaše Paun i ona do današnjih dana ostade prepoznatljivi znak i u suvremenoj vizuri grada.

UPRAVNA ZGRADA HRVATSKIH ŠUMA – još jedna arhitektonska ljepotica, nedavno potpuno obnovljena , secesijska građevina sagrađena 1913., godine umijećem graditelja Kaučića i Florschutz Gyiketta.

TRG DR. FRANJE TUĐMANA

SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM, SMRTNO STRADALIM I UMRLIM HRVATSKIM BRANITELJIMA – autori spomenika su akademski kipar Stanko Jančić koji je izradio kip ranjenog hrvatskog branitelja i arh. Zvonimir Krznarić zaslužan za građevinski projekt i hortikulturno uređenje okoliša. Na granitnom memorijalnom zidu spomenika uklesana su imena 357 hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

SPOMEN POPRSJE PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA DR. FRANJE TUĐMANA – postavljeno je na istoimenom trgu, rad Stanka Jančića, dio je memorijalne cjeline podignute u spomen na stvaranje samostalne Republike Hrvatske.

SPOMEN SOBA 121. BRIGADE HV – postav Spomen sobe čine eksponati iz Domovinskog rata, svakodnevni predmeti kojima su se služili pripadnici 121. novogradiške brigade, osobno naoružanje, dokumentacija, videozapisi i fotografije.

U Spomen sobi ispisana su imena svih poginulih hrvatskih branitelja iz Novogradiškog kraja.

ŠETNICA “NOVOGRADIŠKIH ZANIMLJIVOSTI”– smještena duž potoka Šumetlice i Sportskog-rekreacijskog parka Ivo Petranović, šetnica, putem plakata postavljenih unutar svjetlećih reklamnih ormarića, „priča priču“ o povijesti i sadašnjosti grada, znamenitim sugrađanima, mitovima i legendama iz prošlosti, pružajući gostima odmor i priliku za upoznavanje grada. Uz Miru Gavrana, iz Nove Gradiške su na put uspjeha, krenuli i Tito Bilopavlović, Ivo Štivičić, Grigor Vitez i Matija Antun Relković. Svi su oni, zajedno s jednim uspješnim gradonačelnikom, boemskim slikarom i pjesnikom, trojicom nogometaša i pokojim važnim povijesnim faktom, mjesto našli na Šetnici novogradiških zanimljivosti.