Potvrdila je to i rock večer 24. NG glazbenoga ljeta koja je 15. kolovoza na središnjem gradskom trgu, ali i u okolnim ugostiteljskim objektima okupila doista veliki broj posjetitelja i ne samo iz Nove Gradiške i okolice već i šire.Zahvljujući domaćim snagama, a bili su to THE ROCKERI, pa TWIN ROCK, počelo je „zagrijavanje“ za DARKA RUNDEKA & EKIPU uz koje se itekako pjevalo i plesalo.

 

Vrhunac atmosfere rock večeri stvorila je grupa „SILENTE“ koja je prvi puta ne samo na NG glazbenom ljetu, nego i u ovom dijelu Slavonije.

Inače, kao kulturni fenomen, rock-glazba je na svijet utjecala kao nijedna druga – smatra se zaslužnom za okončavanje ratova i širenje mira i tolerancije, popularna je širom svijeta i razvila se u veliko mnoštvo vrlo različitih stilova.

Žanr rock-glazbe je širok i nije strogo definiran – naziv rock često se koristi kao skupni naziv za veći broj različitih podžanrova od metalado soula. Izraz rock’n’roll se češće koristi za specifičnu vrstu rocka iz 1950-ih i ’60-ih, a kraći rock za krovnu kategoriju.

Rock ima svoje korijene u ritmovima bluesacountry glazbe iz 1940.-ih i 1950.-ih. Postoji i utjecaj etno glazbe i jazzaZvuk rocka potječe od električne gitarebubnjeva i klavijatura. U kasnim 1960.-im i ranim 1970.-im, rock glazba razvila se u različitim podžanrovima. U kombinaciji s narodnom glazbom nastao je folk rock, u dodiru s bluesom nastao je blues rock, a spojem s jazzom nastao je jazz rock. U 1970.-im, rock dobiva utjecaje iz soulafunka i latino ritmova. Također u 1970.-im, rock razvija niz podžanrova, kao što su: glam rockhard rockprogresivni rock, i punk rock. Rock podžanrovi koji su se razvili 1980.-ih su: novi val i hardcore punk. U 1990.-im, novi podžanrovi su: grungebritpopindie rock i nu metal.

Eto valja ponešto i naučiti, sigurni smo da se slažete!

Večeras, PETAK,16.kolovoza tradicionalno je tamburaška večer. U srcu smo Slavonije i nema pravog zaljubljenika u zavičaj kojemu na zvuk tambure srce jače ne zakuca. Kao i svih prethodnih godina ova je večer ujedno i središnja i okuplja veliki broj gostiju i uzvanika, a tada slijedi i službeno otvorenje manifestacije. Ove godine bit će to u 20 sati, a ujedno će biti otvoren i novouređeni prostor Turističke zajednice u staroj jezgri Grada.

I već sam taj prostor nekadašnjeg Matičnog ureda, pa Caritasa, odiše poviješću gotovo s početka izgradnje i nastanka Grada. Tako će već sam po sebi biti odličan temelj za razvoj turističke priče o Novoj Gradiški, utemeljenoj kao Friedrichsdorf 1748. godine.

Uvertira u dokazano najveseliju večer NG glazebnoga ljeta bit će već tonska proba domaćih tamburaša i gostiju, a nastupit će TS RUBATO, pa BERDE BAND, potom BOSUTSKI BEĆARI u novom izdanju, odnosno s novim pjevačem i bit će im to svojevrsna premijera na NG glazbenom ljetu. Gošća večeri je regionalno poznata Maja Šuput , čii nastupi su pravi spektakl, a jedan u nizu svakako očekujemo i večeras.

SUBOTA,17. kolovoza-u prijepodnevnim satima za najmlađe zanimljive i orginalne igre u KIDS FUN ZONI u Gradskom parku već od 10 sati.

Glazbena večer tradicionalno počinje festivalom „Djeca pjevaju hitove“ u organizaciji udruge „Hobotnica“, a ove godine nastupit će 14 djece i mladih.

Večer se nastavlja nastupom mladog popularnog benda „LJUBAVNICI“ iz Svete Nedelje, trenutno najpopularnija ekipa u zabavnom žanru, a bit će sjajna uvertira za koncert  gosta večeri, Željka Joksimovića.

I 24. NG glazbeno ljeto završit će tradicijski. NEDJELJA,18. kolovoza-folklorna večer;  u goste nam stiže KUD MARKOVAC iz Zagreba i održat će cjelovečernji koncert.

Tijekom današnjega dana i večeri, a tako će biti i sutra, za gospodarski dio ove regionalno, ali i nacionalno poznate manifestacije, pobrinut će se i OPG-i, mali poduzetnici i obrtnici, domaći proizvođači. Najveći dio njihovih izložbenih štandova bit će u Gradskom parku, gdje se i ove godine održava i Craft festival.

Namjera je bila cijeli prostor Trga kralja Tomislava, Cvjetnog trga, Gradskog parka, kao i staru jezgru grada povezati događajima u jedinstvenu cjelinu što je organizatorima manifestacije, Gradu NG i Turističkoj zajednici, uz sponzore i uspjelo. 

Cijelo ljeto, pa tako i u dane NG glazenoga ljeta, živi i kultna novogradiška „ljetna pozornica“ održavanjem brojnih koncerata namijenjih mlađoj publici.

VIP zona bit će u novouređenom prostoru svečane vijećnice i novog prostora Turističke zajednice tako da će središte grada zapravo u cjelosti zajedno živjeti tijekom mnifestacije. 

Podsjećamo!

U dogovoru s HAK-om osigurano je besplatno parkiralište, a zahvaljujući Gradu, TZ i sponzorima ulaz i na 24. NG glazbeno ljeto je za sve posjetitelje besplatan.