I ovo je imanje počast i pozdrav staroj Slavoniji, ponegdje još uvijek živoj i prisutnoj, prkosno žilavoj. Saznajte kako su živjeli naši bake i djedovi, ali i otkrijte jedinstveni spoj suvremenosti i tradicije. Seosko imanje se prostire na površini od 23 000 m2, od naselja je udaljeno 400-njak metara okružen rodnom prirodom i ravnicom.

Imanje je i dom autohtone slavonske pasmine: crne svinje fajferice, ali i jedinstvenog slavonskog goveda-podolca, jelena lopatara, srna, ovaca, gusaka i posavskih konja hladnokrvnjaka.
Tu je i velika, tipično slavonska terasa koja može primiti oko 80 osoba, preuređeni stari ambar, stari đeram, drvored oraha i bogati voćnjak brojnih starih sorti kojima se i danas diči slavonski kraj.

Na imanju se održavaju dvije manifestacije osmišljene na tradiciji i pučkim  običajima;

TRADICIONALNO SLAVONSKO KOLINJE

Želeći sačuvati i iz zaborava vratiti stare slavonske običaje, ali i kreirati novi, atraktivni turističko-gastronomski sadržaj ova manifestacija  na jedinstven način, u izvornom okruženju, predstavlja slavonski običaj kolinja autohtone crne slavonske svinje “fajferice”, na način kako su to nekada radili naši stari. ”Dok se zora lagano budi sa vatre se skida kuhana rakija i takva vrela u naparenu čašu sipa . Po starini – rakija niz grlo ide, a priča polagano kreće“. Dakle manifestacija započinje u ranim jutarnjim satima kuhanom rakijom, potom slijedi radni dio od hvatanja svinje u „toru“, u slavonskom blatu, klanja,preradom svinjskog mesa na tradicijski način. U konačnici nastaju svjetski poznate delicije kao što su KULEN, KULENOVA SEKA, ŠVARGLI, KRVAVICE, KOBASICE, ČVARCI… u njihovim okusima i mirisima utkane su sve gastronomske tajne i recepti prijašnjih generacija. Nedvojbeno je ova manifestacija namijenjena gurmanima , jer uživanju u hrani nema kraja, od tradicionalnog  doručka , pa ručak i na kraju kako to u Slavoniji uvijek ide, nezaboravna gurmanska večera uz piće i tamburaše.

 


Autor videa: GAMMA VIDEO STUDIO

 

TRADICIJSKE IGRE ŽENA

Na ovom jedinstvenom natjecanju mogu sudjelovati samo žene. Radi se o tradicionalnim, seoskim disciplinama, poput  štafete  s nekoliko kategorija ( nošenje jajeta u žlici, skakanje u vreći, skakanje s loptom među nogama, te guranje lopte između čunjeva zavezanih očiju),  potezanja konopca i graničaru. Tu su još i pojedinačne discipline u kojima će natjecateljice, kao završni faktor iznenađenja,  pokazati svoje najjače adute. One najuspješnije, nakon cjelodnevnih izazova, bogate trpeze, ali i lude zabave uz čak dvije različite glazbene pratnje, kući će otići  s peharima, ali i jače za spoznaju kako su uspješno „predstavile“ novi  sportsko-rekreacijski trend-žensku tradicijsku Olimpijadu. Dobra zabava, uz nezaboravnu gastronomiju, predivnu prirodu i ambijent „Matinog i Aninog stana“, uz, naravno, duh tradicije u mirisima i okusima, definitivno je zajamčen.

MOBITEL: 091/ 440 4002
091/ 1399 129
E-MAIL: ari-agro@hi.t-com.hr
WEB: www.dukat-slavonskakuca.com