Folklornom večeri završilo 24. NG glazbeno ljeto

Cjelovečernjim koncertom Folklornog ansambla Zagreb-Markovac, jednog od najboljih amaterskih ansambala grada Zagreba, 18. je kolovoza završilo ovogodišnje 24. po redu NG glazeno ljeto.

I peta večer ove manifestacije, tradicionalno folklorna, privukla je na središnji gradski trg mnoštvo zaljubljenika u kulturnu baštinu naših starih.


Folklorni ansambl Zagreb-Markovac počastio je Novu Gradišku raznovrsnim programom u trajanju oko 70-ak minuta. Pjesmom, plesom i svirkom proputovali smo tako Hrvatsku od Posavine, do Međimurja, Podravine, Moslavine, Gorskog Kotara, a bunjevačkim plesovima  „posjetili“ i Vojvodinu i naše Hrvate-Bunjevce. Izveli su 7 plesnih točaka, a orkestar dva glazbena intermezza: valcer, tri čardaša i kombinaciju čardaša i drmeša na tamburama i tradicijskim instrumentima ( gajde, dvojnice,..) pod vodstvom Maria Tuđine.

Folklorni ansambl Zagreb-Markovac gostovao je u lipnju u Novoj Gradiški u sklopu priprema za  svoj godišnji koncert i tada su dvostanim programom darovali puno ljepote novogradiškoj publici koja je i sinoć pjevala, plesala i odlično se s njima zabavila. 

-Upravo smo se vratili iz Portugala, a nakon Nove Gradiške kreću pripreme za turneju po Italiji. Trajemo 74 godine, a slijedeće godine kada slavimo 75. obljetnicu pripremamo pravi folklorni spektakl- rekao nam je, među ostalim, Jure Šiljeg, predsjednik Folklornog ansambla Zagreb- Markovac.

Ansambl broji 150 članova, rade u 8 sekcija, imaju dva orkestra: veteranski i orkestar Ansambla. Tijekom godine imaju 200 proba, 60 nastupa i najbolji su amaterski FA grada Zagreba.

-Upravo nas Grad Zagreb kroz svoje Natječaje i financira, a sve ovisi o ocjenama stručnog žirija koje donose temeljem stručnih kriterija i naših uspjeha i kvalitete. Nije to dovoljno, ali snalazimo se. Puno dobrih ljudi pomaže, tu su i donacije. Ide nekako. Borimo se-istaknuo je Jure Šiljeg.

Kao i sva Kulturno umjetnička društva, tako i Folklorni ansambl Zagreb-Markovac osmišljava načine kako privući mlade.

-Svaki dan je sve teže i teže. Cijeli svijet je u medijima i  mladima je dostupno mnoštvo sadržaja, a grad Zagreb im nudi apsolutno sve, 100 sadržaja i 100 načina zabave i zaista ih je teško privući. Međutim kada prvi puta dođu na probu ostaju, pa se i ožene. Tako sam i ja sam- naglasio je uz osmjeh Jure Šiljeg, predsjednik FA Zagreb-Markovac.

Jedna od članica spomenuta dva orkestra Ansambla je i Morana Jurković i to već 12 godina,  a svira drugi brač. Ujedno je i u Upravnom odboru FA.

Ljubav prema folkloru, kako nam je rekla, potaknuo je njezin prof. Dražen Varga još tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, pa su ona i brat tako i došli u FA Zagreb-Markovac. –Ovo je predivan hobi. Poslije posla, na večer dođem na probu, vježbamo, zabavimo se, družimo, sviram, putujemo po svijetu. Stavrno je predivno- naglasila je naša sugovornica. 

 

Poslije prekrasnog cjelovečernjeg koncerta posjetitelji su se odlično zabavili i uz TS „Rubato“.

I tako je završilo još jedno NG glazbeno ljeto koje je ove 24. godine po redu trajalo pet dana s mnoštvom sadržaja za sve uzraste. 

Bilo je tu jazza, rock ‘n’ rolla, zabavne, tamburaške glazbe, a i djeca su dobila svoju priliku nastupiti i pokazati talent. Preko 50 izlagača prezentiralo je domaće proizvode, suvenire, rukotvorine, umjetnine, domaće kolače. Pripremala su se i domaće „bakine“ lepinje. Naš „Slavonski dućan“ bio je otvoren tijekom svih dana i večeri NG glazbenog ljeta, a voditelj Milan Rosić osmislio je i zanimljive slatke suvenire ( paketići domaćih kolača)  za goste koji su bili nazočni službenom otvorenju ovogodišnje glazbeno-kulturno-gospodarsko-turističke manifestacije. 

Posjetitelji su imali prilike voziti se u kočiji staroj 100 godina i oprobati kako su nekada u takvim vožnjama uživala bečka gospoda. 

Otvorene su tri izložbe: u Gradskom muzeju Umjetnički nakit  svjetski poznatog umjetnika Maxa Škledara, potom Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška, kao i tradicionalna izložba „Šuma okom šumara“ na kojoj su ove godine bili samo nagrađeni radovi. Cjelovitu izložbu 15. otvorenog Bjelovarskog salona fotografije očekujemo do kraja godine.

I vrata Gradskog muzeja bila su otvorena tijekom ovih dana trajanja NG glazbenoga ljeta pa su posjetitelji mogli uživati u već spomenutoj izložbi Umjetnički nakit, kao i izložbi vezanoj uz ostavštinu Grigora Viteza koja je postavljena u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom. Upriličene su i radionice za mlade.

I brojne udruge dale su doprinos sadržajanijoj ponudi 24. NG glazbenog ljeta. Među njima je bila i udruga „ECKO“-Edukacijski centar kvalitetnog obrazovanja, koja je upriličila tijekom svih večeri edukativno- zabavne radionice za najmlađe. 

Nije izostala ni Kids fun zona tvrtke „Kakva zabava“ vlasnika i i direktora Nikše Juri novića, rođenog Novogradiščanina, a klinci i klinceze su se doista odlično zabavili i ponešto i naučili.

Petu godinu za redom u sklopu NG glazbenoga ljeta i ljubitelji  domaćega piva došli su na svoje zahvaljujući sada već tradicionalnom Craft festivalu.

U sklopu službenog otvorenja 24. NG glazbenog ljeta otvorene su i novouređene prostorije Turističke zajednice u okviru kojih su i Turistički info centar, svečana vijećnica za vjenčanja i prijeme, a događaj je začinila Gradska glazba NG.

Pratilo nas je i odlično vrijeme tako da je Grad živio sve ove dane do jutarnjih sati. A i mlade snage su bile uključene u provedbu manifestacije i odradili su to profesionalno.

Na subotnjem after partyu na „šahovnci“ D.J. Karlo napravio je odličnu atmosferu, a na njegovu glazbu plesali su i stanari u obližnjim zgradama na balkonima svojih stanova.

Na kraju je sve začinjeno po slavonski, tamburama i folklorom i naravno odličnim vođenjem Mirka Fodora i Silvija Stilinovića.

Organizatori, Grad, Turistička zajednica, tvrtka Motivation play group, vlasnika i direktora Bernarda Kumića-Bernya, uz mnoge sponzore, ostvarili su i željeni cilj – Grad je živio punim plućima u sve dane NG glazbenog ljeta i posjetitelji, gosti, ali i ugostitelji i vlasnici smještajnih kapaciteta. Sadržajno je povezana stara gradska jezgra s Trgom, glavnom gradskom ulicom, Gradskim parkom u kojemu se uživalo i u kino projekcijama na otvorenome. I baš je tako trebalo i biti.

 

O NG glazbenom ljetu su rekli,….

Tijekom 24. godine održavanja ove, nadaleko poznate glazbeno-kulturno-gospodarsko-turističke manifestacije po kojoj je Nova Gradiška prepoznatljiva kako regionalno, tako i šire,

mnogi ljudi, tvrtke,organizacije pomogle su organizatorima realizirati ju na radost domaćina i gostiju. (više…)

Nova Gradiška, Grad rock’n’rolla

Potvrdila je to i rock večer 24. NG glazbenoga ljeta koja je 15. kolovoza na središnjem gradskom trgu, ali i u okolnim ugostiteljskim objektima okupila doista veliki broj posjetitelja i ne samo iz Nove Gradiške i okolice već i šire.Zahvljujući domaćim snagama, a bili su to THE ROCKERI, pa TWIN ROCK, počelo je „zagrijavanje“ za DARKA RUNDEKA & EKIPU uz koje se itekako pjevalo i plesalo. (više…)

24.Novogradiško glazbeno ljeto počelo izložbama i prvi puta jazz poslasticom

Obogatiti sadržaje, kako kulturne, gospodarske, tako i glazbene cilj je organizatora ove najveće manifestacije u regiji, prepoznatljive u cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica gdje naši ljudi, ali i gosti planiraju i godišnje odmore kako bi bili dio posebne atmosfere i ugođaja u našoj lijepoj Novoj Gradiški.

 

Organizatori, Grad i Turistička zajednica Nova Gradiška, uz sponzore, pripremili su i ove godine pravu „ikebanu“ događaja.Počeli su izložbama; „Šuma okom šumara“,u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva Podružnice NG; Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška,slike; a Gradski muzej podario je zanimljivu i vrijednu izložbu Umjetnički nakit Maxa Škledara. Sve su otvorene za posjetitelje tijekom svih dana NG glazbenoga ljeta, a napominjemo kako su i vrata Gradskog muzeja otvorena u ove dane tako da možete uživati u ljepoti unikatnog nakita, ali i ostavštini Grigora Viteza zahvaljujući suradnji Gradskog muzeja NG i Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba. (više…)

JAVNI POZIV- Novogradiško glazbeno ljeto 2019.

JAVNI POZIV-NG LJETO 2019.

1. JAVNI POZIV- za davanje u zakup javnih površina 2019 ng ljeto

Nacrt lokacija- Ng ljeto 2019. pdf

Obrazac P1-Ponuda za zakup

 

2. Odluka o korištenju javnih površina za postavljanje terasa 2019

Obrazac P2-.Zahtjev za postavljanje terase

 

3. ODLUKA o zakupu javne površine za postavljanje štandova i prikolica

Obrazac P3.-Zahtjev za postavljanje štandova i prikolica

 

4. ODLUKA o prijavi na sajam eno gastro ponude i suvenira

Obrazac P4.-Prijava za izlagače